UNICEFFrågor och svar
Varför behövs vaccin?

Varför behövs vaccin?

Vaccinationer räknas som en av de största hälsoframgångarna i världshistorien. Varje år räddas mellan två och tre miljoner barn från att dö i vanliga sjukdomar tack vare vaccin. Under de senaste 20 åren har över 20 miljoner liv räddats.

UNICEF är världens största inköpare av vaccin och en av de största leverantörerna. Under 2019 försåg vi runt 100 länder med 2,6 miljarder doser vaccin och 690 miljoner sprutor, som uppskattningsvis nådde 45 procent av världens barn.

Att alla barn i världen får tillgång till vaccin är av intresse för hela världen. Men fortfarande är det ungefär 20 miljoner barn i världen som inte får grundvaccinerna. I de länder med högst barnadödlighet (med högst andel dödsfall hos barn under fem år) har bara hälften av barnen ett fullgott skydd mot de vanligaste barnsjukdomarna.

På grund av coronapandemin, och de störningar som den orsakat i barn- och mödrahälsovården, riskerar vi nu att utradera årtionden av framsteg i kampen mot barnadödlighet. Rutinvaccinationer har störts i mer än 60 länder vilket innebär att vi riskerar nya utbrott av mässling och polio.

UNICEF, WHO och andra organisationer och partners världen över arbetar hårt för att se till att resurser och vaccin mot mässling och polio finns tillgängliga, samtidigt som arbetet mot coronapandemin pågår.

- Du kan läsa mer om vaccin här: Fakta om vaccination