leklada-575x405.jpg

Leksaker till 1,2 miljoner barn som drabbats av katastrofer. Det är resultatet när UNICEF och IKEA Foundation samarbetar kring ett innovativt projekt för att nå några av de mest utsatta barnen i världen.

Skribent |

Publicerad |

2013 08 20

Uppdaterad |

2013 08 20

UNICEF och IKEA Foundation ger katastrofdrabbade barn möjlighet till lek

De närmaste två åren kommer leksaker till ett värde av närmare 14 miljoner kronor att distribueras till cirka 1,2 miljoner barn som lever i katastrofområden och i länder som nyligen drabbats av en konflikt.

leklada-575x405.jpg

Leksakerna kommer att ingå i UNICEFs pedagogiska leklåda som är utformad för barn under sex år som lever under svåra omständigheter. Målet är att tillfredsställa grundläggande behov hos barnen och skapa möjligheter till lek, inlärning och utveckling trots att de lever under extrema förhållanden.

IKEA Foundation bidrar med åtta olika leksaker ur det nuvarande sortimentet till varje leklåda. Totalt kommer 24 000 lådor att delas ut runt om i världen under de kommande två åren.

När barn drabbas av krig och katastrofer försvinner ofta möjligheten till en trygg barndom. 1,5 miljarder barn, d v s två tredjedelar av världens barn, lever i länder som drabbats av olika kriser. Med leklådorna kan man med enkla medel skapa en trygg och säker miljö som stimulerar till lek och inlärning.

Varje IKEA-produkt har valts ut av UNICEFs utbildningsexperter. Leksakerna innefattar klossar, pysselpaket med sax och papper samt fingerdockor och handdockor. Uppskattningsvis finns ett årligt behov av 12 000 leklådor världen runt.

– Forskning visar att den tidiga barndomen är den mest kritiska tiden för hjärnans utveckling. Med hjälp av de leksaker som doneras av IKEA Foundation kan barnen utveckla sina kognitiva, verbala, visuella och sociala färdigheter, säger Per Westberg, vice generalsekreterare, UNICEF Sverige.

– Att bidra med leksaker från IKEA är ännu ett sätt för oss att stödja UNICEF i deras ansträngningar att nå ut till barn som lever i nödsituationer, säger Per Heggenes, VD, IKEA Foundation. Vi hoppas att de utvalda produkterna kan hjälpa där behovet är som störst och förhoppningsvis bidra till några leenden hos dessa barn.

Hjälp barn i katastrofer! Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.