UNICEF_Pietrasik-575x382.jpg

H&M satsar på utbildning och

hälsovård till barn i Indien

En donation från H&M till UNICEF på 29,5 miljoner kronor ligger till grund för ett femårigt initiativ till stöd för barns rättigheter i Indien. Tillsammans förebygger vi barnarbete och ger fler barn i ett av världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande områden tillgång till utbildning och hälsa.

Skribent |

Publicerad |

2013 03 13

Uppdaterad |

2013 03 13

H&M satsar på utbildning och hälsovård till barn i Indien

Skolbarn i samhället Pazhaiyar i södra Tamil Nadu i Indien. Foto: © UNICEF/Pietrasik

Angripa källan till barnarbete

– UNICEF är en oerhört viktig samarbetspartner för H&M i vår strävan att förbättra människors tillvaro i de samhällen där vi verkar. Vi har samarbetat med UNICEF sedan 2004 och jag är framförallt stolt över 5-årsprojektet  i Indien där vi tillsammans arbetar med att förbättra situationen för barn i det bomullsproducerande området Tamil Nadu, säger Helena Helmersson, Head of CSR Support department.

För att angripa själva källan till barnarbete kommer H&M tillsammans med UNICEF att vidta åtgärder för att hjälpa till att skapa en trygg miljö som främjar barns rätt till hälsa, sjukvård, utbildning och skydd mot övergrepp samt exploatering.

Största projektet hittills

Projektet är, tillsammans med projektet i Dhaka, Bangladesh, det längsta och mest omfattande samarbete som H&M hittills har inlett med UNICEF, något som visar vilken oerhört stor utmaning man står inför. För att skapa långtgående och bestående resultat kommer ”All for Children” att fokusera på parallella insatser inom flera områden som till exempel utbildning, hälsovård, uppbyggnad av sociala skyddsnät för barn och mobilisering av lokalsamhället för att verka för barns rättigheter. Särskilt fokus kommer att ligga på barn i utsatta familjer och på barn som arbetar inom bomullsodling eller inom andra områden.

– Med hjälp av H&M:s donation och långsiktiga samarbete kommer vi och våra partners i Tamil Nadu att bidra till att bekämpa och förebygga barnarbete, säger Karin Hulshof, chef för UNICEF i Indien. Att erbjuda barn god utbildning och tillgång till annan grundläggande samhällsservice är det bästa sättet att förhindra att barn arbetar och att hjälpa dem att utvecklas.

Under projektets gång kommer H&M:s kunder kunna skänka pengar till ”All for Children” och stödja kampen för barns rättigheter.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.