Förra veckan reste mediapersonligheterna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman till Mauretanien för att besöka UNICEF-projekt i landet. Resan anordnades av Pampers som sedan 2006 drivit den globala kampanjen “Ett paket=ett vaccin” för att stödja projekt för att utrota stelkramp bland mödrar och spädbarn.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 09 27
Uppdaterad |
2013 09 27
Hannah & Amanda på resa med UNICEF
Mauretanien är ett av de fattigaste länderna i världen, där stelkramp fortfarande skördar många liv. Under resan fick Hannah och Amanda en möjlighet att lära sig mer om hur UNICEF arbetar med att vaccinera mot stelkramp. De fick möta mammor och deras barn och se vilken nytta som kampanjen gjort och höra om de utmaningar som mammorna står inför.
Hannah och Amanda passade även på att spela in sin prisbelönta podcast i Mauretanien.Mauretanien är ett av de fattigaste länderna i världen, där stelkramp fortfarande skördar många liv. Under resan fick Hannah och Amanda en möjlighet att lära sig mer om hur UNICEF arbetar med att vaccinera mot stelkramp. De fick möta mammor och deras barn och se vilken nytta som kampanjen gjort och höra om de utmaningar som mammorna står inför.
Lyssna på Hannah och Amandas podcast där de berättar om resan
.I många fattiga och varma länder är stelkramp fortfarande en vanlig orsak till att nyblivna mammor och spädbarn dör. Men med hjälp av två doser stelkrampsvaccin under graviditeten kan både mor och barn skyddas mot stelkramp vid födseln och under barnets två första månader.Med på resan var också Världsföräldrarna Johanna och Magnus. De hade utsetts till reportrar av Pampers med ett uppdrag att rapportera vidare om allt som de upplevt under resan.
Magnus och Johanna på plats i Mauretanien där de får se hur arbetet med vaccinering mot stelkramp går till. Ett otroligt viktigt arbete som Pampers och UNICEF genomför tillsammans!
Vaccin räddar nyfödda från stelkramp
Sedan 2006 harPampers
drivit den globala kampanjen “Ett paket=ett vaccin” för att stödja UNICEFs program för att utrota stelkramp bland mödrar och spädbarn. Arbetet har gett påtagliga resultat. Stelkramp är nu utrotat i dessa tio utvecklingsländer: Burkina Faso, Kamerun, Ghana, Guinea Bissau, Liberia, Burma, Senegal, Tanzania, Timor Leste och Uganda. Hittills har Pampers donerat 300 miljoner doser stelkrampsvaccin som i sin tur skyddar 100 miljoner kvinnor och bebisar världen över.Stelkramp är lätt att förebygga med vaccin och ändå dör 58 000 barn varje år från sjukdomen och ungefär 100 miljoner kvinnor och deras barn i världens fattigaste länder riskerar att drabbas. Dessa kvinnor och barn lever i mycket otillgängliga trakter där de saknar tillgång till hälsovård och annan grundläggande service. Därför fortsätter UNICEF arbetet med att utrota stelkramp, bland annat med ekonomiskt stöd från Pampers.Under oktober, november och december donerar Pampers en dos vaccin för varje specialmärkt paket blöjor eller våtservetter som säljs i butiker runt om i Sverige.
Relaterade artiklar
I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.
Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn.
UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.