Inget barn ska behöva dö av undernäring

Undernäring bidrar till hälften av alla dödsfall bland barn under fem år. Allvarlig undernäring försvagar barnets immunförsvar och hämmar den fysiska tillväxten. Hjärnans utveckling försämras också – något som är särskilt allvarligt under barnets allra första år i livet.

UNICEF kämpar för att utveckla länders hälsorutiner på lokal nivå. Om alla barn regelbundet mäts och vägs kan undernärda barn upptäckas och få behandling i tid. Lokala hälsoarbetare sprider kunskap till föräldrar och hjälper dem att avgöra om barnet är undernärt eller inte växer som det ska, och ger råd om vilken behandling som behövs.

CASE_ Aminata Dem
Aminata Dem i östra Gambia hade svårt att få igång amningen när hennes dotter Jenaba föddes och familjen hade inte råd att köpa bröstmjölksersättning. Jenaba blev snabbt undernärd. Tack vare några veckors behandling med högenergimjölk på ett center för undernäring blev hon frisk igen.

Några exempel på vad UNICEF gör

 • Vi utbildar och utrustar
  UNICEF ger stöd till att sjukhus och vårdcentraler har näringscenter där undernärda barn kan få specialistvård. Vi utbildar vårdpersonal och förser centren med medicin, utrustning och näringsrika produkter, såsom nötkräm, högenergimjölk och näringspulver. Hälsoarbetare sprider kunskap i byarna och ser till att undernärda barn får vård.
   
 • Ökad kunskap om näringsbehov och amning
  I samband med att undernärda barn får vård får föräldrarna utbildning om barnens näringsbehov. De får också näringstillskott som A-vitamin och järn till barnet, och information om vikten av amning.
   
 • Livräddande sms
  Vi har uppfunnit en sms-teknik som används framgångsrikt i kampen mot undernäring. Med hjälp av mobiltelefoner kan vårdpersonal i avlägsna byar snabbt registrera barns näringstillstånd. Näringsexperter gör analyser omedelbart och myndigheterna kan agera direkt vid tecken på undernäringskris. Tidigare kunde en sådan process ta månader.

Fakta om undernäring

Vad säger Barnkonventionen?

 • 6

  Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

 • 27

  Varje barn har rätt till skälig levnadsstandard, en bostad, kläder, mat och rent vatten.

Läs mer om Barnkonventionen

Var med och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Bli Världsförälder.

 • Du hjälper utsatta barn över hela världen.
 • Du är med under hela uppväxten – från mammas mage till vuxenlivet.
 • Du ger pengar varje månad. Enkelt och kostnadseffektivt via autogiro.