Gå till innehållet
Laddar…
UNI2665

Var med och skapa storverk

I Operation Dagsverke får elever chansen att lära sig mer om barns rättigheter och skapa egna insamlingskampanjer. Var med och skapa storverk - anmäl din skola nu, så hörs vi till höstterminen.

Så här går det till

Här på den digitala plattformen Storverk bjuder vi på inspirerande skolmaterial med tydliga kopplingar till läroplanen och en lättanvänd insamlingssida. Eleverna får själva skapa insamlingskampanjer och visa sitt engagemang för andra barn runt om i världen. I år går pengarna som samlas in till att ge fler elever i Namibia livsviktig kunskap om hiv.

1

Anmäl er skola och var med och gör storverk.

2

Använd vårt skolmaterial för att lära er mer om barns rättigheter.

3

Ni får en insamlingssida där givarna enkelt kan ge via Swish, SMS, kort med mera.

4

Sprid information om sidan med de insamlingskampanjer som eleverna väljer att göra.

Det finns många sätt att samla in pengar på

Under årens lopp har det sjungits och spelats, annordnats loppis och biltvätt. Det är bara fantasin som sätter gränser.

OD_gör en sång

Gör en sång

Ett roligt sätt kan vara att göra en sång och dela i sociala medier. Dela sången tillsammans med texten ”Hjälp oss förändra barns liv i Namibia! unicef.se/storverkXX #operationdagsverke #Storverk

OD_loppmarknad

Ha en loppis

Arrangera ett soppkök eller loppmarknad. Skriv på en skylt ”Var med och förändra barns liv i Namibia. Betala via unicef.se/storverkXX #operationdagsverke #Storverk”

OD_sociala medier

Gör en kortfilm

Var kreativ genom att göra en kortfilm och dela i sociala medier. Dela sketchen tillsammans med texten ”I Namibia har många drabbats av hiv. Hjälp oss ge fler barn och ungdomar utbildning om sjukdomen och rädda liv. unicef.se/storverkXX #operationdagsverke #Storverk”

För anmälda skolor

Vi har bland annat tagit fram ett studiematerial som kopplar samman Operation Dagsverke med flera av skolans ämnen. Du hittar även information om kommande konferens, mer information om insamlingen och möjlighet att boka barnrättsinformatörer.

OD-konferens 2016

Anmäl er till årets OD-konferens den 8 september

Var med på en dag fylld av engagemang och värme där vi lyfter vikten av barns rättigheter. Vi bjuder in inspirerande talare och får ett exklusivt besök av elever från årets projektland som berättar mer om deras vardag och hur viktig insamlingen är för deras lands framtid.

Anmäl er nu

Briare

Låt en barnrättsinformatör besöka din skola

Våra  barnrättsinformatörer besöker er skola kostnadsfritt och berättar mer om årets Operation Dagsverkekampanj. De pratar också om barns rättigheter, gör övningar samt inspirerar och motiverar eleverna till att engagera sig i kampanjen. 

Boka ett besök

Pojkar i Namibia

Årets projektland

2017 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Namibia. Operation Dagsverke kommer att bidra till den del av programmet som går till att skolelever får ökad kunskap om hur de skyddar sig och kan leva med hiv.

Läs mer och se filmen om programmet här.

OD_häfte

Material

IMG_9581

Gör ert Operation Dagsverke till ett riktigt storverk

Primusskolan

Hitta din skolas insamlingssida

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, SMS, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Frågor om Operation Dagsverke

 • Operation Dagsverke. Vad är Operation Dagsverke?

  Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet.

  2017 har UNICEF valt att ta Operation Dagsverke in i framtiden med den digitala plattformen Storverk.
  Elever i Sverige får chansen att lära sig mer kring barns rättigheter och skapa egna insamlingskampanjer för skolbarn runt om i världen. 

  Inför kampanjen får skolorna studiematerial för att diskutera barns rättigheter och skapa en förståelse för syftet med insamlingen. Under insamlingen väljer eleverna hur de gör sina storverk. Pengarna de samlat in går till skol- och utbildningsprojekt i andra länder, genom UNICEF Sverige. Under skolans insamlingsdag kan man göra en film, ha en loppis, arbeta hemma, arbeta på ett företag, insamlingar på stan, uppträda eller driva egna projekt. Skolan har en egen insamlingssida där det är lätt att sätta in pengarna och följa hur det går för skolan. Det är helt frivilligt att delta.

  Syftet med kampanjen är:

  • Att skolelever i Sverige, och deras lärare och föräldrar, ska få större kunskap om barns rättigheter – både ute i världen och här hemma.
  • Att visa hur barns rätt till utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet och hur kunskap öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.
  • Att samla in pengar till UNICEFs verksamhet i ett utbildningsprogram i världen
 • Anmälan. Hur anmäler man sig till Operation Dagsverke?

  Du kan anmäla dig från om med slutet av vårterminen. Då får ni all information och underlag som ni kan tänkas behöva. Det är kostnadsfritt att delta. Du kan redan nu göra en intresseanmälan för att få en påminnelse om att göra er registrering för att få er insamlingssida. 

 • När är kampanjen. När är Operation Dagsverke?

  Den officiella insamlingsperioden är 23 oktober - 24 november. Ni väljer själva vilken dag som passar bäst för er skola att genomföra insamlingen, men bra dagar brukar vara FN-dagen den 24 oktober eller barnkonventionens dag den 20 november. För att vara med och bidra till årets insamlingsprojekt, ska ni samla in och redovisa ert reslutat under höstterminen 2017.

 • Tillstånd. Hur gör vi om vi vill göra en insamling på allmän plats?

  Polistillstånd krävs för att utföra insamling på allmän plats. Notera att det kan behövas särskilda tillstånd vid eventuell försäljning. Stäm av med er stadsdelsförvaltning/kommun för att se om det redan finns tillstånd på särskilda platser för det. För större aktiviteter krävs polistillstånd, som ni själva för ansöka om. Enligt Uppsala kommuns lokala ordningsföreskrifter behöver skolor inget tillstånd för penninginsamling till hjälporganisationer.

  Vi rekommenderar er att främst samla in pengar digitalt via er skolas insamlingssida.

  Vid bössinsamling rekommenderar vi följande säkerhetsåtgärder:

  • Se till att eleverna går tillsammans, eller med någon vuxen.
  • Stå på platser med mycket folk.
  • Eleverna bör försöka undvika konflikter och konfrontationer med personer de möter.
  • Vi rekommenderar inte kontanthantering för barn under 13 år.
  • Bössan lämnas in till skolorna med plombering kvar.
  • Sätt in pengarna så snart som möjligt.
  • Om ni förvarar kontanter innan insättning, använd kassaskåp för detta.
 • Boka skolbesök. Hur bokar jag en föreläsare?

  Från och med höstterminen 2017 har du möjlighet att boka skolbesök för perioden oktober-november. Våra barnrättsinformatörer informerar då eleverna om Operation Dagsverke 2017. Besöket innehåller även övningar och diskussioner om barns rättigheter.

 • Annat datum. Kan vi utföra Operation Dagsverke vid annan tidpunkt under året?

  Tyvärr kommer vi inte ha någon insamling för Operation Dagsverke på våren längre, då vi flyttat kampanjen till hösten. Då kommer vi även att ha klart skolmaterial och skolans egna insamlinggsida med mera för att kunna hjälpa er med kampanjen.

  Men vill ni ändå ha en insamling under våren så är ni varmt välkomna att starta en egen insamling hos oss https://unicef.se/egna-insamlingar

  Vi hoppas förstås att ni väljer att vara med i Operation Dagsverke i höst. Vi tror att ni kommer att uppskatta vårt nya upplägg med mycket material kring tillgängligt digitalt och en egen insamlingssida där ni kan sprida er kampanj enkelt. Det finns ju även två bra dagar att ha insamlingen under hösten: FN-dagen den 24 oktober eller Barnkonventionens dag den 20 november. 

   

Visa alla frågor om Operation Dagsverke