Gå till innehållet

FC Barcelona kämpar för barns rätt till idrott och utbild­ning

FC Barcelona

Sedan 2006 sam­arbetar fotbolls­klubben FC Barcelona och UNICEF, med den gemen­samma visionen att hjälpa barn genom idrott och ut­bild­ning. FC Barcelona bär stolt UNICEFs logo­typ på sina tröjor och klubbens största stjärna Lionel Messi är inter­nationell UNICEF-ambassadör.

FC Barcelona samarbetar med UNICEF för att främja utbildning genom idrott, bland utsatta barn i exempelvis Ghana.

Samarbetet mellan FC Barcelona och UNICEF fokuserade fram till 2011 på förebyggande arbete mot spridningen av hiv och aids, med särskilt fokus på hur sjukdomen påverkar barn och familjer. För första gången på 100 år upplät FC Barcelona reklamplatsen på sina fotbollströjor och gav över 65 miljoner kronor till UNICEFs program mot hiv och aids i länder som Angola, Malawi och Swaziland.

Vi står enade i kampen för barns rättig­heter och för att främja utbild­ning genom idrott. Barça är klubben för världens barn och i det här arbetet är UNICEF den bästa partnern.

Josep Maria Bartomeu, Ordförande, FC Barcelona

Efter 2011 har samarbetet fokuserat på att förbättra livet för barn genom satsningar på idrott och utbildning i Brasilien, Kina, Ghana och Sydafrika. Sammanlagt har över en miljon barn fått tillgång till utbildning av god kvalitet, samt möjlighet att leka och utöva idrott.