Våra samarbetspartners / FC Barcelona

FC Barcelona spelar med UNICEF på bröstet

De flesta har sett att FC Barcelona bär UNICEFs logotyp på sina tröjor. Men visste du att den anrika fotbollsklubben skänker 14 miljoner kronor till UNICEFs arbete varje år?
Klubbens största stjärna Lionel Messi är dessutom internationell UNICEF-ambassadör.

Tillsammans mot HIV och AIDS

FC Barcelona och UNICEF har varit samarbetspartners sedan 2006. Fram till 2011 fokuserade samarbetet på förebyggande arbete mot spridningen av hiv och aids med särskild betoning på hur sjukdomen påverkar barn och familjer. För första gången på 100 år upplät den anrika klubben reklamplatsen på sina fotbollströjor och över 65 miljoner kronor donerades till UNICEFs program mot hiv och aids i länder som Angola, Malawi och Swaziland. 

 

Lionel Messi i barcelona
UNICEF
Lionel Messi träffar barn i Barcelona

Förnyat samarbete för idrott och utbildning

Ett nytt samarbetsavtal mellan FC Barcelona och UNICEF skrevs på 2011 och kommer att löpa fram till 2014. Den här gången fokuserar samarbetet på att förbättra livet för miljontals barn genom satsningar på idrott och utbildning i Brasilien, Kina, Ghana och Sydafrika. FC Barcelona stödjer UNICEFs program som riktar sig till de mest sårbara barnen i samhället för att säkerställa att de får tillgång till högkvalitativ utbildning och att de får lära sig positiva värderingar genom lek och idrott.

Miljontals barn kommer att nås av samarbetet som omfattar 16 000 skolor och över 5 000 lärare som kommer att utbildas i syfte att föra in idrott på schemat. Dessutom kommer skolorna byggas ut för att kunna bli bättre anpassade till sport och regelbunden fysisk aktivitet.

Under tre år kommer FC Barcelona att donera nästan 40 miljoner kronor till UNICEFs arbete.

Lionel Messi besöker Haiti
Susan Markisz
Lionel Messi, spelare för FC Barcelona besöker Haiti efter den förödande jordbävningen.

Barn dör av orsaker som vi alla kan hjälpa till att förhindra. De här barnen behöver inte dö, men gör det ändå.”

Lionel Messi Forward i FC Barcelona och vinnare av FIFAs guldboll fyra år i rad. Stolt UNICEF-ambassadör.