Gå till innehållet

Arbeta med barns rättigheter på riktigt

I Operation Dagsverke får elever chansen att lära sig mer om barns rättigheter och skapa egna insamlingskampanjer. Engagera din skola i höstens livsviktiga aktivitet.

Så här går det till

Här bjuder vi på inspirerande skolmaterial med tydliga kopplingar till läroplanen, en lättanvänd insamlingssida och kostnadsfria besök av barnrättsinformatörer. Eleverna får själva skapa insamlingskampanjer och visa sitt engagemang för andra barn runt om i världen. I år går pengarna som samlas in till att ge fler elever i Albanien skydd mot våld i skolan. Tips på bra insamlingsdagar är FN-dagen 24/10 eller barnkonventionens dag 20/11.

1

Anmäl er skola och var med och hjälp andra elever världen över.

2

Använd vårt skolmaterial för att lära er mer om barns rättigheter. Materialet riktar sig till högstadier och gymnasium.

3

Ni får en insamlingssida där givarna enkelt kan ge via Swish, kort- och direkt­betalning eller faktura. 

4

Sprid information om sidan med de insamlings­kampanjer som eleverna väljer att göra.

Det finns många sätt att samla in pengar på

Under årens lopp har det sjungits och spelats, anordnats loppis och biltvätt. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Gör en sång

Ett roligt sätt kan vara att göra en sång och dela i sociala medier. Dela sången tillsammans med länken till er insamlings­sida, och texten ”Hjälp oss förändra barns liv i Albanien! #operationdagsverke"

Ha en loppis

Arrangera ett soppkök eller lopp­marknad. Skriv på en skylt ”Var med och förändra barns liv i Albanien! #operationdagsverke", och lägg till länken till er insamlings­­sida.

Gör en kortfilm

Var kreativ genom att göra en kortfilm och dela i sociala medier. Dela sketchen tillsammans med länken till er insamlings­sida, och skriv till exempel ”Hjälp oss skydda eleverna i Albanien mot våld i skolan! #operationdagsverke"

För anmälda skolor

Här hittar du bland annat inspirerande studiematerial, information om konferensen, tävlingen och hur ni kan boka barnrättsinformatörer.

Årets projektland

2018 års Operation Dagsverke kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Albanien. Åtta av tio elever är utsatta för fysiskt våld eller kränkningar av skolpersonalen i Albanien idag. Det vill vi ändra på tillsammans med er.

Läs mer om programmet och se filmen här

Gör ert Operation Dagsverke till något riktigt stort

Material att ladda ner

Vi har tagit fram inspirerande skolmaterial med bland annat ett övningshäfte och film. Materialet har tydliga kopplingar till läroplanen. Du kan även anmäla er skola till konferensen och boka barnrättsinformatörer till hösten.

Ladda ner materialet här

Låt en barnrätts­informatör besöka din skola

Våra barnrätts­informatörer besöker skolorna kostnadsfritt under höstterminen. Vid besöken gör de övningar samt inspirerar och motiverar eleverna till att engagera sig i kampanjen, informerar om barnkonventionen och barns rättigheter.

Här bokar ni in ert skolbesök

Tävla om årets bästa initiativ

Delta med era dagsverken i årets tävling, där ni tävlar inom fyra kate­gorier; bästa kreativa initiativ, bästa budskap, bästa film samt högst insamlings­resultat.

Läs och anmäl er till tävlingen

Hitta din skolas insamlingssida

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Frågor om Operation Dagsverke

 • Operation Dagsverke. Vad är Operation Dagsverke?

  Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet.

  Genom kampanjen får elever i Sverige chansen att lära sig mer kring barns rättigheter och skapa egna insamlingskampanjer för skolbarn runt om i världen. 

  Inför kampanjen får skolorna studiematerial för att diskutera barns rättigheter och skapa en förståelse för syftet med insamlingen. Under insamlingen väljer eleverna hur de gör sina dagsverken. Pengarna de samlat in går till skol- och utbildningsprojekt i andra länder, genom UNICEF Sverige. Under skolans insamlingsdag kan man göra en film, ha en loppis, arbeta hemma, arbeta på ett företag, insamlingar på stan, uppträda eller driva egna projekt. Skolan har en egen insamlingssida där det är lätt att sätta in pengarna och följa hur det går för skolan. Det är helt frivilligt att delta.

  Syftet med kampanjen är:

  • Att skolelever i Sverige, och deras lärare och föräldrar, ska få större kunskap om barns rättigheter – både ute i världen och här hemma.
  • Att visa hur barns rätt till utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet och hur kunskap öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.
  • Att samla in pengar till UNICEFs verksamhet i ett utbildningsprogram i världen
 • Anmälan. Hur anmäler man sig till Operation Dagsverke?

  Du anmäler er skola här. Då skapas skolans egna insamlingssida, med tydliga instruktioner hur givarna kan sätta in pengar via kort, swish, faktura med mera. Ni får även länkar till mängder med underlag som ni kan tänkas behöva, såsom vårt övningshäfte inklusive film om årets projekt och flyers med mera. Det är kostnadsfritt att delta.

 • När är kampanjen. När är Operation Dagsverke?

  Den officiella insamlingsperioden är 23 oktober - 24 november. Ni väljer själva vilken dag som passar bäst för er skola att genomföra insamlingen, men bra dagar brukar vara FN-dagen den 24 oktober eller barnkonventionens dag den 20 november. För att vara med och bidra till årets insamlingsprojekt, ska ni samla in och redovisa ert resultat under höstterminen 2018, senast den 14 december.

 • Tillstånd. Hur gör vi om vi vill göra en insamling på allmän plats?

  Polistillstånd krävs för att utföra insamling på allmän plats. Notera att det kan behövas särskilda tillstånd vid eventuell försäljning. Stäm av med er stadsdelsförvaltning/kommun för att se om det redan finns tillstånd på särskilda platser för det. För större aktiviteter krävs polistillstånd, som ni själva får ansöka om. Enligt Uppsala kommuns lokala ordningsföreskrifter behöver skolor inget tillstånd för penninginsamling till hjälporganisationer

  Vi rekommenderar er att främst samla in pengar digitalt via er skolas insamlingssida.

  Vid bössinsamling rekommenderar vi följande säkerhetsåtgärder:

  • Se till att eleverna går tillsammans, eller med någon vuxen.
  • Stå på platser med mycket folk.
  • Eleverna bör försöka undvika konflikter och konfrontationer med personer de möter.
  • Vi rekommenderar inte kontanthantering för barn under 13 år.
  • Bössan lämnas in till skolorna med plombering kvar.
  • Sätt in pengarna så snart som möjligt.
  • Om ni förvarar kontanter innan insättning, använd kassaskåp för detta.
 • Boka skolbesök. Hur bokar jag en föreläsare?

  Från och med höstterminen 2018 har du möjlighet att boka skolbesök för perioden oktober-november. Våra barnrättsinformatörer informerar då eleverna om Operation Dagsverke 2018. Besöket innehåller även övningar och diskussioner om barns rättigheter.

 • Annat datum. Kan vi utföra Operation Dagsverke vid annan tidpunkt under året?

  Vi har inte Operation Dagsverke på våren längre, då vi flyttat kampanjen till hösten. Då kommer vi även att ha klart skolmaterial och skolans egna insamlinggsida med mera för att kunna hjälpa er med kampanjen.

  Men vill ni ändå ha en insamling under våren så är ni varmt välkomna att starta en egen insamling hos oss https://unicef.se/egna-insamlingar

  Vi hoppas förstås att ni väljer att vara med i Operation Dagsverke i höst. Vi tror att ni kommer att uppskatta vårt upplägg med mycket material tillgängligt digitalt och en egen insamlingssida där ni kan sprida er kampanj enkelt. Det finns ju även två bra dagar att ha insamlingen under hösten: FN-dagen den 24 oktober eller Barnkonventionens dag den 20 november. 

Visa alla frågor om Operation Dagsverke