Gå till innehållet

Arbeta med barns rättigheter på riktigt

Anmälan för Operation Dagsverke 2022 är nu öppen. Anmäl dig till vårens viktigaste skolkampanj idag.

Om du redan har anmält din skola så kan du administrera insamlingen här.

Så fungerar Operation Dagsverke

1

Anmäl er skola och var med och hjälp andra elever världen över.

2

Använd vårt sko­lmaterial för att lära er mer om barns rättig­heter. Det finns material till mellanstadiet, högstadiet samt gymnasiet.

3

Ni får en insamlings­sida där givarna enkelt kan ge via Swish, kort- och direkt­­betalning eller faktura. 

4

Planera och genomför era dagsverken och sprid information om dem.

Det finns många sätt att genomföra ett dagsverke på

Under årens lopp har det sjungits och spelats, anordnats loppis och biltvätt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Nu under coronapandemin är det viktigt att genomföra smittsäkra dagsverken, det går att göra många dagsverken digitalt, se exempel här nedan.

Anordna en utställning

Skapa en utställning om barnkonventionen eller årets tema för Operation Dagsverke. 

Spela in en sång

Ett roligt sätt kan vara att spela in en sång och dela i sociala medier, tillsammans med länken till er insamlings­sida. Kom ihåg #operationdagsverke i era inlägg.

Gör en kortfilm

Var kreativ genom att göra en kortfilm och dela i sociala medier. Dela filmen tillsammans med länken till er insamlings­sida. Kom ihåg #operationdagsverke i era inlägg.

För anmälda skolor

Här hittar du bland annat inspirerande studiematerial, information om konferens och hur ni kan boka en barnrättsinformatör. Oavsett hur ni väljer att genomföra era dagsverken kom ihåg att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer för den rådande pandemin. Vill ni ha hjälp att fundera på hur det går att genomföra Operation Dagsverke nu är ni välkomna att kontakta oss på operationdagsverke@unicef.se

Engagera er för flickors rätt till utbildning i Sierra Leone

Utbildning är en väg ut ur fattigdom men för många flickor i Sierra Leone är skolgång fortfarande en utmaning, bland annat på grund av menstruation.

Operation Dagsverke 2022 går till UNICEFs arbete med att informera elever i Sierra Leone om mens, dela ut hygienkit till flickor och utbilda lärare för att de ska kunna ge bra stöd i ämnet. Mer information om programmet hittar du här.

Material att ladda ner

Vi tar varje år fram inspirerande material med bland annat lektionsförslag, övningar och filmer som ni kan arbeta med i klassrummet. Materialet för Operation Dagsverke 2022 kommer att lanseras under februari.

Ni kan även få besök av en barnrättsinformatör, fysiskt eller digitalt, som berättar om barnkonventionen och årets projekt i Sierra Leone.

Ladda ner materialet här

Flicka med insamlingsbössa på stan.

Gör ert Operation Dagsverke till något stort

Eleverna lär sig om sina och andra barns rättigheter och får engagera sig genom att planera och genomföra ett eget dagsverke och kanske till och med bidra till en bättre värld genom samla in pengar till UNICEFs arbete i Sierra Leone.

Så här fungerar det steg för steg

”Operation Dags­verke är ett enkelt sätt att komb­inera nytta med nöje”

Julia Ritzén arbetar som lärare på Nilaskolan i Malå och delar med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

Läs intervjun med Julia här

Hitta din skolas insamlingssida

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Konferens

Vår förhoppning är att kunna anordna tre regionala konferenser under våren 2022, för att så många som möjligt ska få chansen att delta. Vi avvaktar dock pandemins utveckling. Information uppdateras löpande här, så håll utkik.

Frågor om Operation Dagsverke

Visa alla frågor om Operation Dagsverke