Gå till innehållet

Var med och förändra barns liv och framtid

Operation Dagsverke 2022 är nu avslutat. Anmälan för nästa år öppnar till hösten. Vill du att vi meddelar dig när anmälan öppnar kan du registrera din mailadress via knappen nedan. 

Om du redan har anmält din skola så kan du administrera insamlingen här.

Så fungerar Operation Dagsverke

1

Anmäl er skola, klass eller elevkår till Operation Dagsverke.

2

Bestäm vilket dagsverke ni vill göra. Under årens lopp har det sjungits, anordnats loppis, tvättats bilar och krattats löv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

3

Marknadsför ert dagsverke. Ni får en egen insamlingssida, flyers, affischer och annat insamlingsmaterial. Det ska vara enkelt för de som vill stötta ert dagsverke.

4

Era insamlade pengar gör att fler barn får chansen att gå i skolan. Läs om tidigare års projekt här. 

Det finns många sätt att genomföra ett dagsverke på

När ni planerar dagsverket, välj mellan att samla in pengar eller sprida information om årets projekt. Ni kan också göra en kombination av de båda. Se exempel här.

Anordna en utställning

En skola i Stockholm skapade en utställning om årets ändamål, som då var ett projekt i Senegal. De informerade om hur barn lever i Senegal och varför många inte går i skolan. För att samla in pengar sålde de biljetter till sin utställning. 

Skapa något i slöjden

Barn på en skola i Norrland byggde fågel­matare på slöjden, som de sedan sålde på en loppis tillsammans med andra saker. På så vis samlade de in pengar till skolbarn i Filippinerna.

Jobba under en dag

Elever på en skola i södra Sverige jobbade en dag på lokala företag eller hos sina föräldrar. Pengarna de tjänade gick till att motverka våld mot barn i Albanien.

Mer om Operation Dagsverke

När ni anmäler er till Operation Dagsverke får ni också möjlighet att bjuda in en barnrättsinformatör till er skola, ni får inspirerande utbildningsmaterial samt inbjudan till en givande konferens för både elever och lärare. Allt för att stötta er i arbetet med Operation Dagsverke och barns rättigheter. Läs mer här nedan. 

Mer information om årets projekt i Sierra Leone

Utbildning är en väg ut ur fattigdom men för många flickor i Sierra Leone är skolgång fortfarande en utmaning, bland annat på grund av menstruation.

Operation Dagsverke 2022 går till UNICEFs arbete med att informera elever i Sierra Leone om mens, dela ut hygienkit till flickor och utbilda lärare för att de ska kunna ge bra stöd i ämnet.

Mer information om programmet hittar du här

Utbildningsmaterial

Här finns inspirerande och interaktivt material för er som vill fördjupa er i UNICEFs arbete, barnkonventionen eller årets projekt.

Här hittar du årets material

Flicka med insamlingsbössa på stan.

Bjud in en barnrättsinformatör

Alla skolor som deltar i Operation Dagsverke kan utan kostnad bjuda in en UNICEF-utbildad barnrättsinformatör. Informatören kommer då och besöker skolan för en föreläsning eller workshop om UNICEF, barnkonventionen och årets projekt.

Bjud in en barnrättsinformatör

”Operation Dags­verke är ett enkelt sätt att komb­inera nytta med nöje”

Julia Ritzén arbetar som lärare på Nilaskolan i Malå och delar med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

Läs intervjun med Julia här

Se vilka skolor som är med

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Konferens

Vi kommer i vår att anordna en digital konferens/ kick off för alla som är anmälda till Operation Dagsverke. Precis som förra året hoppas vi kunna bjuda på ett inspirerande och intressant innehåll. Med mycket energi, besök från årets projektland Sierra Leone och mycket mer.

Läs mer och anmäl er här

Frågor om Operation Dagsverke

Visa alla frågor om Operation Dagsverke