Gå till innehållet
Laddar…

Hjälp barnen i Syrien

Kriget i Syrien har nu pågått i sex år och miljontals barn har drabbats. Ge en gåva nu och var med och rädda barns liv.

Läs barnens berättelser

Som alltid i krig och konflikter drabbas barnen hårdast. Mohammed, Maram, Hanane och Talal är några av de barn som tvingats fly från Syrien. De har fått sina hem förstörda av bomber, flytt mitt i natten, slitits från släkt och vänner. De har varit med om saker barn aldrig ska behöva vara med om. Det här är deras berättelser.

Mohammed, 10 år

För tre år sedan tvingades Mohammed lämna Syrien med sin familj. Hans hemstad var under attack och för att överleva flydde de till Libanon. Mohammed förstod inte vad som hände och varför de var tvungna att fly. Han ville inte lämna sitt hem och hoppas att han en dag kan återvända. Nu bor familjen i ett flyktingläger i Libanon.

– Om dagarna leker jag mest här i flyktinglägret. Klockan två går jag till skolan och på morgonen leker jag.

När barnens liv vänds upp och ned är det viktigt att de får en känsla av vardag igen. Då spelar skolan en betydande roll.  Dels för att barnen inte ska stanna i sin utveckling, men främst för att skolan blir en trygg plats där barnen kan leka, läka och få vara barn. UNICEF ansvarar för att skolundervisningen ska komma igång och sätter upp tillfälliga klassrum med tillgång till rent vatten, toaletter och skolmaterial.

Maram, 12 år

För snart fyra år sedan flydde Maram från Syren och bor nu i ett flyktingläger i Jordanien. Tillsammans med sin familj lämnade hon sitt hem till fots mitt i natten. Det enda hon hade med sig var kläderna hon bar.

– Jag förstod inte varför vi behövde fly. Det var min pappa som sa att vi var tvungna att ge oss av.  

Många av familjerna som är på flykt har inte haft möjlighet att ta med sig så många tillhörigheter. När den kalla vintern kommer hotas därför barnen av kylan. UNICEF delar ut vinterkläder och filtar för att säkerställa att barnen håller sig varma.  

Talal, 12 år

Talal flydde från Syrien för fem år sedan när familjens hus bombades. De tvingades fly i hast och hans pappa hann inte förklara vart de skulle ta vägen. Nu bor de i ett flyktingläger i nordvästra Jordanien.

–  Jag var väldigt rädd för det var fullt av militärer på vägen. Jag kommer inte ihåg allt men det var läskigt och det sköts överallt.

Att befinna sig i ett krig är en skräckupplevelse för barnen. De är med om de mest fruktansvärda saker, som att se någon bli skjuten eller slitas från sin familj. Längs flyktvägar och i flyktingläger upprättar UNICEF trygga barnvänliga platser som hjälper barnen hantera de traumatiska händelser de varit med om. Att rita och leka kan hjälpa dem att uttrycka sina känslor.   

Hanane, 11 år 

Hanane var bara sex år när hon tvingades lämna Syrien. Med buss flydde hon tillsammans med sin familj till Libanon. Under resan var hon mycket rädd för militären som ville se deras ID-handlingar och började stamma när hon svarade på deras frågor. Nu bor familjen i ett flyktingläger i Libanon.   

– Jag saknar mitt hem, mina vänner, min skola och morfars hus.

I flyktingläger lever människor ofta tätt tillsammans under usla förhållanden och risken är stor att sjukdomar sprider sig snabbt. UNICEF levererar vaccin och all den kylutrustning som behövs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur hela vägen fram till barnen. Vi vaccinerar barnen mot bland annat de farliga sjukdomarna polio och mässling.