UNICEF-DRONE-2-575x383.jpg

UNICEF testar drönare i

kampen mot hiv

UNICEF arbetar ständigt för att hitta nya innovativa lösningar på problem som drabbar barn runt om i världen. I Malawi testar vi nu ny teknik där drönare blir medhjälpare i kampen mot hiv.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 18

Uppdaterad |

2016 03 18

UNICEF testar drönare i kampen mot hiv

Tillsammans med Malawis regering undersöker UNICEF just nu kostnadseffektiva lösningar för att minska väntetiden när nyfödda testas för hiv. Obemannade drönare testas för att snabbt kunna skicka blodprover mellan vårdcentraler och labb.

UNICEF-DRONE-2-575x383.jpg
Barn och vuxna ser nyfiket på när UNICEF testar drönare för att snabbt kunna skicka blodprover mellan vårdcentraler och labb.Foto: © UNICEF/Khonje

Barn och vuxna ser nyfiket på när UNICEF testar drönare för att snabbt kunna skicka blodprover mellan vårdcentraler och labb. Foto: © UNICEF/Khonje

Den första lyckade testflygningen genomfördes då en drönare flög tio kilometer från ett hälsocenter i en by till labbet vid sjukhuset i Kamuzu. Drönare har tidigare använts för exempelvis övervakning och undersökningar vid katastrofer, men det här är första gången tekniken används i Afrika i kampen mot hiv.

– Hiv är fortfarande ett hinder för utveckling i Malawi. Varje år dör omkring 10 000 barn av sjukdomen, säger Mahimbo Mdoe, chef för UNICEF i Malawi. Den här innovativa lösningen kan bli ett genombrott som hjälper oss komma över transportsvårigheter som skapar långa väntetider. Det är ofta ett problem som rapporteras av hälsoarbetare i avlägsna samhällen.

Viktigt att få en snabb diagnos

I dagsläget tar det i genomsnitt elva dagar för ett blodprov vid ett hälsocenter i Malawi att nå ett testlabb och upp till åtta veckor innan resultatet kommer tillbaka. En snabb diagnos är livsviktig så att barn som bär på viruset direkt kan komma igång med behandling och bromsmediciner.

2014 dog 10 000 barn av hivrelaterade sjukdomar i Malawi och mindre än hälften av de barn som lever med hiv fick behandling.

– Vi hoppas nu att drönare kan bli en del av lösningen för att se till att barn kan få behandling mycket snabbare, säger Mahimbo Mdoe.

UNICEF arbetar ständigt för att utveckla ny teknik som kan rädda och förbättra barns liv. Om testet i Malawi visar på bra resultat kommer drönarna att bli en del av landets hälsosystem.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter! Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barn världen över? Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

230508_UNIF1420.jpg
En kväll för alla barn

Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.

unicef-vvk-resultatbild-1200x630-1.jpg

UNICEFs TV-gala Världens viktigaste kväll var full av starka reportage, rörande framträdanden och roliga humorinslag. Men viktigast av allt var att 8 380 personer anmälde sig till att bli Världsföräldrar under kvällen.