Engagera dig / El Niño och torkan i östra och södra Afrika

Barn hårt drabbade av El Niño och torka i östra och södra Afrika

Klimatförändringar har under 2014 och 2015 orsakat förstörda skördar och brist på mat och vatten i många länder i östra och södra Afrika. I år har situationen förvärrats ytterligare av väderfenomenet El Niño. 26,5 miljoner barn är drabbade.

Här hittar du mer information om vad UNICEF gör och hur du kan hjälpa till.

Etiopien - Hamida Mohammed
Hamida är sex år och bor i Etiopien. Hennes familj har förlorat nästan all sin boskap i den värsta torkan på 50 år. Nära sex miljoner barn i landet är i behov av livsmedelsstöd och fler barn är akut undernärda nu än under svältkatastrofen i Afrikas Horn för fem år sen.

Årets El Niño var en av de starkaste som någonsin registrerats. Nu är oron stor att väderfenomenets motsats, La Niña ska slå till senare i år och ytterligare förvärra krisen för barn i redan mycket utsatta områden. El Niño och La Niña är extrema väderförhållanden som skapas av förändringar i vattentemperaturen i Stilla havet.

Barnen drabbas hårdast

En rapport från UNICEF visar att 26,5 miljoner barn i östra och södra Afrika är i behov av hjälp. Värst drabbade är Angola, Eritrea, Etiopien, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Moçambique, Somalia, Swaziland och Zimbabwe. Mer än en miljon barn behöver behandling mot svår akut undernäring.

Många familjer har helt slut på resurser. De har redan sålt allt de äger och hoppar över måltider för att få den lilla mat de har (om någon) att räcka längre. I flera länder riskerar årtionden av utveckling och framsteg att utplånas.

Sofia, 12 år, går 35 km för att hämta vatten
© UNICEF/Tesfaye
När den enda vattenkällan i närheten torkar ut, gör familjer allt som behövs för att överleva. Sofia, 12 år, i Etiopien, tvingas gå 35 kilometer från familjens hem för att hitta vatten. Och sedan hela vägen tillbaka igen med tunga vattendunkar. Många barn tvingas sluta i skolan då all tid går åt till att hämta vatten.

Ökad risk för spridning av zika och hiv

Bristen på rent vatten har i många länder lett till en ökning av sjukdomar som denguefeber, diarré och kolera, som alla kan vara livshotande för barn. I Sydamerika har El Niño skapat goda förhållanden för myggan som bland annat kan sprida zikaviruset. Om La Niña slår till kan det bidra till att viruset sprids till nya områden.

UNICEF är också mycket oroade för att södra Afrika kan drabbas av en ökad spridning av hiv. Bromsmediciner tas ofta tillsammans med mat och människors små resurser kommer användas till att hitta mat snarare än att besöka vårdcentraler. Att sälja sex kan också bli ett sätt att överleva.

Regison undernäring Malawi
© UNICEF/Chikondi
Regison, sju månader, lider av undernäring i Malawi.

Läget för barnen är akut och vi måste agera nu för att förhindra en svältkatastrof. Det är inte omöjligt, tillsammans kan vi rädda barns liv.

Så kan du hjälpa barnen som drabbats

 • Bli Världsförälder. Då är du med och kämpar för utsatta barn varje dag, året om. Som månadsgivare blir din insats långsiktig och vi kan fortsätta vårt arbete för barn över hela världen.
 • Ge en katastrofgåva. Din gåva går till våra katastrofinsatser och ser till att barnen får livräddande stöd och hjälp.
 • Köp presenter som räddar barns liv i gåvoshopen. Här hittar du till exempel näringspaketet för 171 kr, som hjälper undernärda barn att överleva.
 • sms:a LIV till 72900 så skänker du 100 kr, eller swisha till 123-9020017 (rek belopp 100 kr).

Engagera dig

 • Bli frivillig. Som frivillig för UNICEF Sverige kan du vara med och stötta barn som drabbas av katastrofer genom våra frivilliggrupper.
 • Starta en egen insamling. Hjälp oss att rädda och förändra barns liv genom att engagera släkt och vänner i din egen insamling för barn i katastrofer.
 • Engagera dig i sociala medier. Genom att blogga för varenda unge eller sprida budskapet i andra sociala medier kan du hjälpa oss bli ännu fler som kämpar för barnen.
Svår torka i Malawi, barn drabbade av undernäring
© UNICEF/Rich
Brian, 18 månader, sitter i mamma Felegesis knä vid distriktssjukhuset i Balaka, Malawi. Bredvid sitter UNICEFs ansvarige för mat och näring i Malawi, Misheck Mwambakulu. UNICEF kämpar för att alla undernärda barn ska få behandling och bli friska igen.

Vad gör UNICEF?

UNICEF stöttar drabbade samhällen och särskilt de mest utsatta barnen. Tillsammans med regeringar och partners gör vi bland annat följande:

 • Behandlar barn som lider av undernäring. Till Etiopien har vi exempelvis levererat mer än 500 000 kartonger med näringsprodukter, det största globala inköpet av näringsprodukter som UNICEF någonsin har gjort.
 • Ger akutsjukvård.
 • Tillhandahåller rent dricksvatten. I östra och södra Afrika nådde vi omkring 2,7 miljoner människor med rent vatten under årets första månader.
 • Vaccinerar barn mot farliga sjukdomar.
 • Informerar om vikten av god sanitet och hygien.
 • Utbildar och ger stöd inom hiv. I östra och södra Afrika nådde vi mer än 100 000 människor under årets första månader.
 • Stöttar skolor och hjälper dem att hålla öppet genom att dela ut vatten och mat till eleverna.
 • Stöttar utsatta familjer med mat och kontantbidrag för att minska risken för att barn börjar arbeta.

Läs mer

Läs senaste nytt om torkan i vår blogg.

Läs hela UNICEFs rapport It’s not over – El Niño’s impact on children.

(Senast uppdaterat: juli 2016)