UNICEF & Gothia Cup – United for children

Under signaturen United for children samarbetar vi med världens största ungdomsfotbollsturnering Gothia Cup. Tillsammans ger vi fler barn runt om i världen tillgång till rent vatten.

Under årets turnéring har tusentals besökare kämpat på våra Svettcyklar och druckit från Svettmaskinen. För varje cyklad kilometer och glas som druckits har våra sponsorer Apotek Hjärtat och Svenska Postkodlotteriet skänkt pengar som bidrar till att rena hela 23 750 000 liter vatten.

Köp vattenreningstabletter direkt i vår gåvoshop.

 • Pojke spelar fotboll i Tanzania
  UNICEF/Melker Dahlstrand
  Alla barn har rätt till rent vatten. Det är ingen bekvämlighetsprodukt utan en rättighet enligt barnkonventionen.
 • Kvinnor vid vattenpump
  UNICEF/Antony Njuguna
  Idag saknar 780 miljoner människor tillgång till rent vatten. UNICEF arbetar med att borra brunnar och att rena vatten i fält bland annat genom vattenreningstabletter.
 • Barn vid pump
  Att ge barn tillgång till rent vatten är en av våra viktigaste prioriteringar. I 96 länder arbetar UNICEF långsiktigt tillsammans med regeringar och lokala organisationer för att förbättra gamla vattensystem och utveckla nya.
 • Pojke med boll
  UNICEF/GiacomoPirozzi
  Pojke på Madagaskar med en sliten fotboll
 • Match i flyktinglägret
  En av de viktigaste sakerna för ett barns utveckling är lek. Att få leka tillsammans är en grundförutsättning för att utvecklas till en trygg människa. Här några pojkar som spelar fotboll i ett flyktingläger.

En fotbollsfest med rent vatten som mål

Gothia Cup är världens största internationella fotbollsturnering för ungdomar. Turneringen arrangeras i juli varje år i Göteborg med omnejd av fotbollsklubben BK Häcken. Över 37 000 barn och unga från över 70 nationer deltar varje år i Gothia Cup. Sedan starten 1975 har Gothia Cup gästats av över 750 000 spelare från 137 nationer.

Årets tema: Rent vatten

Alla barn har rätt till rent vatten. Det är ingen bekvämlighetsprodukt utan en rättighet enligt barnkonventionen. Idag saknar 780 miljoner människor tillgång till rent vatten. UNICEFs målsättning är att alla barn i framtiden ska ha tillgång till rent vatten och toaletter. Vi finns på plats i 96 länder där vi arbetar långsiktigt tillsammans med regeringar och lokala organisationer för att förbättra gamla vattensystem och utveckla nya. Det gäller att hitta smarta tekniska lösningar och billiga metoder som familjer i fattiga länder har råd med och som är enkla att använda och underhålla.

Vi bygger brunnar, pumpar och avlopp och tar fram metoder för att samla regnvatten och rena det. UNICEF utbildar även hälsopersonal och sprider information om vattenhantering.

Världens första svettmaskin ger barn rent vatten

Svett. Det är något vi vill lyfta lite extra. Ett av skälen till att man behöver dricka vatten när vi spelar fotboll är ju att vi svettas. Och det gäller alla, från Kamerun till Norge.

Tänk om det fanns ett sätt att utvinna ansträngningen som en riktigt tuff fotbollsmatch ger? Tänk om man liksom kunde tappa den ansträngningen på glas och visa att vi alla är likadana oavsett om vi till ytan kan se annorlunda ut? Vilket kraftfullt (och motbjudande) elixir skulle inte det vara? Med hjälp av uppfinnaren Andreas Hammar, känd från SVTs mekatronik, har vi byggt världens första svettmaskin som förvandlar svett till rent vatten. Maskinen var placerad på Heden under hela Gothia Cup. Under turneringsveckan så hade vi besök av tusentals deltagare, föräldrar, publik, göteborgare, som hjälpte  oss att rena vatten.

Dina pengar kan förändra barns liv. Ge pengar nu.

Vi arbetar långsiktigt över hela världen för alla barns rättigheter. Vi får inga pengar från FN utan är helt beroende av frivilliga bidrag. Din hjälp behövs.