Barn i konflikter

Över 473 miljoner barn - mer än vart sjätte barn i världen - bor på platser drabbade av konflikt. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget. Andelen barn som bor i konfliktområden har nästan fördubblats sedan 1990 - från 10 till 19 procent. I konfliktsituationer är det alltid barnen som drabbas värst. De kan skadas eller dödas av direkt fysiskt våld. De drabbas ofta av brist på mat, vatten och säkra platser att leka på. I många fall tvingas barnen sluta skolan, vilket påverkar såväl deras psykiska som fysiska hälsa, utveckling och framtid.

Senast uppdaterad 2025-04-22

Hur påverkas barn av krig?

Barn startar inte konflikter men de betalar det högsta priset för dem. Barn löper större risk än vuxna att dödas eller skadas av explosiva vapen, de kan bli bortförda från sina hem, tvångsrekryterade till väpnade styrkor och utsatta för sexuellt våld. I konflikter attackeras sjukhus, vattenkällor och skolor, vilket inte bara utsätter barn för direkt fara utan även begränsar deras tillgång till rent vatten, skolgång och sjukvård. Krig och konflikter utsätter barn för stor psykisk belastning och traumatiska upplevelser, som kan ge men för livet.  

Många familjer måste fly från sina hem och tvingas lämna sin trygghet för att bo i trånga läger. Brist på rent vatten och minimalt med mat bidrar till spridning av sjukdomar, undernäring och svält. Barn riskerar också att skiljas från sina familjer, eller i värsta fall att förlora sina familjemedlemmar. Ett barn utan vårdnadshavare löper stor risk att utnyttjas på olika sätt.

Barn skadas av explosiva vapen

En allt större del av väpnade konflikter utkämpas i tätbefolkade områden, där barn utgör en stor del av befolkningen. När explosiva vapen används i städer är en stor del av offren barn eller deras föräldrar. Barn som överlever en attack kan förlora en kroppsdel, syn eller hörsel, och är ofta i behov av psykologiskt stöd. Efter kriget kan kvarlämnade minor eller odetonerad ammunition orsaka skada lång tid framöver. Barn är särskilt utsatta för risken med minor och annan ammunition, eftersom de inte känner till farorna och lätt kan frestas att ta upp föremål som de hittar på marken. Det är också vanligt att ammunition ligger kvar i rasmassorna som människor röjer för att återbygga sina hem. 

Barn framför förstört hus - Ukraina 2025 - full size
Alina, 12 år, står framför sitt förstörda hem i en by i Mykolajivregionen, som skadades kraftigt under de första dagarna av det fullskaliga kriget i Ukraina.

Barn utnyttjas i väpnad konflikt

Att rekrytera och använda barn i väpnade styrkor är en allvarlig kränkning av barns rättigheter och internationell humanitär rätt. Trots det är idag tusentals barn och ungdomar direkt eller indirekt inblandade i väpnade konflikter runt om i världen. Barnen utnyttjas av beväpnade grupper och arméer, till exempel som soldater, kockar, bärare, spioner, eller till uppdrag som de själva inte vill eller kan genomföra.  

Att utnyttja barn som soldater i krig har katastrofala konsekvenser för barnens psykiska och fysiska hälsa. De skjuts, lemlästas, torteras och våldtas och riskerar att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar eller att bli drogberoende.  

För att barn ska kunna återvända till ett liv utan våld krävs stora insatser, som till exempel utbildning, bearbetning av trauman och försoningsarbete – både för barnet och för det samhälle som barnet ska återvända till.

I krig och katastrof får samhället svårare att skydda flickor och kvinnor, och de löper stor risk att bli sexuellt utnyttjade. Många väpnade grupper använder sexuellt våld som ett vapen och även våld i nära relationer ökar. Flickor kan också tvingas sälja sex eller byta det mot mat eller andra resurser för att överleva. Även pojkar utsätts för sexuellt våld, dock inte i samma utsträckning.  

Vad gör UNICEF?

UNICEF har en ledande roll globalt när det kommer till skydd av barn i nödsituationer. Vi samarbetar med regeringar, internationella och lokala organisationer och lokalbefolkning för att skydda barn och för att stötta de som upplevt våld och övergrepp.  

  • Katastrofhjälp 
    Vi satsar mycket på effektiv katastrofhjälp. Då en konflikt bryter ut är vi ofta redan på plats för att snabbt kunna bistå landets civilbefolkning med tält och varma kläder, mat, mediciner och rent vatten. 

  • Familjeåterförening 
    Vi arbetar med att förhindra att barn separeras från sina familjer, erbjuder trygga platser för ensamma barn och försöker återförena barn med sina föräldrar så snabbt och säkert som möjligt.  

  • Stöd för barn som utnyttjas i väpnad konflikt  
    Vi arbetar med regeringar och andra partner för att förhindra att barn utnyttjas i väpnade konflikter. De barn som utnyttjats får bland annat hjälp med familjeåterförening, ekonomiskt och psykosocialt stöd och utbildning. Vi ser också till att de utnyttjade barnen har ett hem att återvända till. Vi samtalar med familjer, vänner och hela byar för att förmå dem att välkomna barnen tillbaka. 

  • Stöd för drabbade av könsbaserat våld
    Vi arbetar med partnerorganisationer för att erbjuda trygga platser där barn som utsatts för könsbaserat våld kan få stöd och vård. Vi har också kontakt med lokalsamhällen för att förändra normer och attityder, för att minska riskerna för våld, exploatering, övergrepp och barnäktenskap. 

  • Skydd från explosiva vapen 
    UNICEF uppmanar regeringar att sluta använda explosiva vapen i tätbefolkade områden. Vi arbetar med att sprida information om minor och annan ammunition som ligger på marken eller bland rasmassorna efter att ett krig tagit slut.  

  • Dokumentation av övergrepp 
    UNICEF har tillsammans med flera andra FN-organ utvecklat ett system för att bevaka och rapportera övergrepp mot barn i väpnad konflikt. I detta system dokumenteras barn som dödas, skadas, våldtas och utnyttjas av parter i konflikten. Genom att dokumentera övergreppen ökar möjligheten för de skyldiga att ställas till svars. 

  • Skydd från sexuella övergrepp och utnyttjande av hjälparbetare
    UNICEF arbetar aktivt med att förebygga att barn utnyttjas av personal i vår egen verksamhet. En del av detta arbete är att granska våra partner, att utbilda personal och se till att det finns lättillgängliga och barnvänliga system för att anmäla misstankar om övergrepp.

Källor

Relaterade artiklar

Barn vid ruiner av lekplats - Ukraina 2025 - desktop cropped
Ukraina

Hur har omsorgen av barn i utsatthet förändrats i Ukraina de senaste åren? I februari 2025 reste vår talesperson Lotta Sylwander, tidigare chef för UNICEF i Ukraina, tillbaka till landet för att besöka verksamheter och familjehem för barn. Här är hennes berättelse.

Mark Levengood och Lotta Sylwander - Ukraina 2025 - desktop
Ukraina

Situationen för krigsdrabbade barn och familjer stod i fokus när UNICEF Sveriges ambassadör Mark Levengood nyligen besökte Ukraina. Resan gjordes inför treårsdagen av det fullskaliga kriget i Ukraina.

Pojkar i vinterkläder - Ukraina 2024
Ukraina

Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.

Vad säger barnkonventionen?
  1. 2.Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  2. 3.Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  3. 6.Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  4. 12.Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.
  5. 38.Varje stat ska säkerställa skydd och omvårdnad av barn som berörs av en väpnad konflikt.
  6. 39.Barn som har utsatts för vanvård, utnyttjande, övergrepp, tortyr eller väpnade konflikter har rätt till rehabilitering och social återanpassning.
SÖK
MENY
STÖD OSS