uni356604-scaled.jpg

80000 barn i

Beirut är hemlösa

Över 80 000 barn har förlorat sina hem på grund av explosionerna i Beirut och många är i desperat behov av hjälp. Familjer har splittrats, luften är fylld av farligt damm och antalet fall av covid-19 ökar. Läget för barnen är akut. UNICEF trappar därför nu upp sina insatser.

Skribent |

Publicerad |

2020 08 07

Uppdaterad |

2020 08 07

80000 barn i Beirut är hemlösa

uni356604-scaled.jpg
De senaste 24 timmarna har UNICEF fortsatt möta de akuta behov som finns bland de drabbade barnen och deras familjer. Fokus ligger på sjukvård, rent vatten och att skydda barnen. Foto: © UNICEF/Choufany

Situationen är akut

De enorma explosionerna som skakade Beirut för några dagar sedan har gjort att situationen nu är akut. Barn har skilts från sina familjer, och många har fortfarande inte blivit återförenade. Ett barnsjukhus, som specialiserat sig på att ge akut vård till nyfödda barn, har totalförstörts. Sexton hälsocentraler, mödravårdscentraler, vaccinationscentraler och barnkliniker har förstörts, vilket har påverkat tillgången till sjukvård för närmare 160 000 människor.

De sjukhus som fortfarande fungerar saknar viktig medicinsk utrustning. Fem av sju UNICEF-stödda kylrum förstördes i samband med explosionen, vilket kommer att påverka de viktiga vaccinationsprogrammen en lång tid framöver.

UNICEF har också fått rapporter om att 120 skolor har skadats i explosionerna, vilket innebär att 55 000 barn riskerar att bli utan fungerande skollokaler när det nya läsåret börjar.

Antalet fall av covid-19 har också ökat de senaste två dagarna och igår nådde staden sin högsta siffra av antalet smittade hittills. Det är svårt för de som drabbats att hålla avstånd, och det finns ett stort behov av skyddsmasker. 

uni356606-scaled.jpg
I de fruktansvärda explosionerna förstördes ett barnsjukhus som låg nära hamnen i Beirut. Sjukhuset var specialiserat på att ge akut vård till nyfödda barn.Foto: © UNICEF/Choufany

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa de barn och familjer som drabbats, både när det gäller akuta behov och på lång sikt. Det gör vi bland annat genom att:

  • Leverera rent vatten och hygienartiklar. 

  • Se till att de barn som drabbats får psykosocial hjälp.

  • Ge stöd till familjeåterförening och etablera stödlinjer. 

  • Jobba tillsammans med volontärer för att röja upp i olika områden efter explosionerna, och för att ge de drabbade barnen och deras familjer mat och dricksvatten. 

  • Ge ekonomiskt stöd till de mest utsatta familjerna och se till att familjer som har förlorat eller tvingats lämna sina hem får tillfälliga boenden.

  • Stötta uppbyggnaden av sjukhus och skolor som förstörts i explosionerna. 

  • Tillsammans med WHO kämpa för att leverera ny skyddsutrustning till hälsoarbetare, eftersom tio containrar med skyddsmasker, handskar och annan utrustning förstördes i explosionerna.

UNICEF kommer att göra allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer. Men situationen är akut och siffran över antalet drabbade barn förväntas stiga.

Mer hjälp behövs, och det är bråttom. Ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.